Αν κερδίσει τις εκλογές του 2011 θα επιδιώξει την παραμονή του στην εξουσία ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αυξημένες αρμοδιότητες, μέσω νέας συνταγματικής αναθεώρησης
Κάτι ανάμεσα σε... Ομπάμα και Σαρκοζί φιλοδοξεί να γίνει ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τον θρίαμβό του στο συνταγματικό δημοψήφισμα της Κυριακής, όπου το «Ναι» συγκέντρωσε το 58% των ψήφων.
"Evet" είπαν τελικά οι Τούρκοι |
Στόχος του 56χρονου Τούρκου πρωθυπουργού είναι να παραμείνει στην εξουσία ως πρόεδρος της δημοκρατίας με ενισχυμένες αρμοδιότητες, ακόμη και έως το 2022! Η πρώτη (και μάλλον τελευταία...) θητεία του Αμπντουλάχ Γκιούλ λήγει το 2012.
Χθες ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Χουσεΐν Τσελίκ, προανήγγειλε νέα συνταγματική αναθεώρηση αν οι ισλαμιστές κερδίσουν τις εκλογές τον Ιούλιο του 2011, ενώ ο ισότιμός του, Σαλί Καπουσούζ, επαίνεσε την «επιτυχημένη εφαρμογή του προεδρικού συστήματος σε διάφορες χώρες», αποκαλύπτοντας ότι «ο πρωθυπουργός την εξετάζει σοβαρά»!
«Η χώρα οπισθοδρόμησε ακόμη περισσότερο» αντέτεινε κόντρα στο κοινό αίσθημα ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, Καντίρ Εζμπέκ, προειδοποιώντας ότι κινδυνεύει η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Η αλήθεια είναι ότι το νέο Σύνταγμα επιτρέπει στην κυβέρνηση να διορίζει τους ανώτατους δικαστές και να ελέγχει τα διοικητικά τους όργανα, κάτι που πολλοί θεωρούν ως μέσο επιβολής μιας «ισλαμικής ατζέντας».
Ωστόσο, η «επόμενη μέρα» ανήκει στους νικητές. Δεν είναι μόνον ο Ερντογάν και το κόμμα του, αλλά επίσης οι Κούρδοι της Τουρκίας -που πέτυχαν ποσοστά αποχής 50%-95% στις νοτιοανατολικές επαρχίες- και οι πάσης φύσεως διώκτες της χούντας του 1980 που κατέθεσαν χθες σωρηδόν μηνύσεις κατά του 93χρονου Εβρέν και της παρέας του!
Προσφυγές
Δικηγόροι, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγγενείς των χιλιάδων εκτελεσμένων, εξαφανισμένων και βασανισθέντων της χούντας του 1980 προσέφυγαν κατά του αρχηγού της χούντας και των δύο επιζώντων συντρόφων του σε δικαστήρια της Αγκυρας, της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης.
Με την ψήφο τους 21,9 εκατομμύρια Τούρκοι ήραν την ασυλία των «πρωταιτίων» («Ξέπλυναν την ντροπή του 1980», όπως έγραψε χαρακτηριστικά η Σαμπάχ), αν και πιθανολογείται ότι οι πραξικοπηματίες θα απαλλαγούν λόγω παραγραφής.
Ο ίδιος πάντως ο Εβρέν (που παρέμεινε πρόεδρος της δημοκρατίας έως το 1989) έχει δηλώσει ότι «προτιμά να αυτοκτονήσει παρά να καθίσει στο εδώλιο».
Οι ηγέτες της κεμαλικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσαν ότι σέβονται την ετυμηγορία του τουρκικού λαού (αν και διαφωνούν με αυτήν), ενώ Αμερικανοί και Ευρωπαίοι συνεχάρησαν τον Ερντογάν για την προώθηση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.
Πάντως, στην τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ερντογάν ο Μπαράκ Ομπάμα προέταξε την... επιτυχημένη παρουσία της Τουρκίας στο Μουντομπάσκετ, αφιερώνοντας μόνο μια αράδα στον «παλμό της τουρκικής δημοκρατίας, που κατέδειξε το δημοψήφισμα». Τόσο ο επίτροπος Διεύρυνσης Στ. Φιούλε όσο και το Συμβούλιο της Ευρώπης χαρακτήρισαν το «Ναι» του τουρκικού λαού «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Προσθήκη λεζάντας |
Πηγή: Έθνος / Γιάννης Παπαδάτος
0 σχόλια to "Προεδρικό σύστημα ο επόμενος στόχος του Ερντογάν"