Home � � Τα γαϊδουράγκαθα ως πηγές ενέργειας!

Τα γαϊδουράγκαθα ως πηγές ενέργειας!

Μελέτη της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, έρχεται να προσθέσει μια νέα χρηστική αξία στα γαϊδουράγκαθα, πέραν των ήδη γνωστών.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό πως το γαϊδουράγκαθο, γνωστό και ως αγριοαγκινάρα, αποτελεί εξαιρετική τροφή για τα ζώα και χρησιμοποιείται για την κατασκευή καλλυντικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων. Άλλωστε, το γαϊδουράγκαθο ήταν γνωστό για θεραπευτικούς σκοπούς ήδη από την αρχαιότητα, καθώς χρησιμοποιούνταν για παθήσεις του ήπατος και αντίδοτο σε δηλητηριάσεις.

Πλέον όμως τα γαϊδουράγκαθα χρησιμοποιούνται και ως πηγές ενέργειας, σύμφωνα πάντα με έρευνα του τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ. Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο φυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ήδη αρκετές περιοχές της χώρας μας ετοιμάζονται για την μαζική καλλιέργεια του.

Ήδη στις περιοχές της Λάρισας, Μαγνησίας και Καρδίτσας πρόκειται να δημιουργηθούν έξι μονάδες παραγωγής ενέργειας, που θα απορροφήσουν τα γαϊδουράγκαθα που θα καλλιεργηθούν. Το ίδιο πρόκειται να συμβεί και στις περιοχές της Ξάνθης, Δράμας και Πρέβεζας. Μέχρι στιγμής η καλλιέργεια γαϊδουράγκαθων φαντάζει αρκετά κερδοφόρα επιχείρηση, λόγω του υψηλού κέρδους της. Παράλληλα, το γαϊδουράγκαθο δεν χρειάζεται πότισμα, ούτε λιπάσματα ή φυτοφάρμακα.

Οι ενδιαφερόμενοι καλλιεργητές οφείλουν να εκδώσουν σχετικές άδειες, ενώ η φετινή εγκύκλιος αναμένεται να εκδοθεί στα μέσα του Οκτώβριου.     

Tags:

0 σχόλια to "Τα γαϊδουράγκαθα ως πηγές ενέργειας!"

Leave a comment