Home � � «Σταυροφόροι χωρίς σταυρό»

«Σταυροφόροι χωρίς σταυρό»

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010:
Παρουσίαση μετά ομιλίας του βιβλίου του συγγραφέα Σταύρου Λυγερού, "Σταυροφόροι χωρίς σταυρό".

Τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, τα βιβλιοπωλεία «Σπανίδη» και οι εκδόσεις «Λιβάνη», παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του συγγραφέα Σταύρου Λυγερού με τίτλο

Οι «Σταυροφόροι χωρίς Σταυρό» είναι μία περιεκτική και έγκυρη ανάγνωση των εξελίξεων που συνδέονται με την κατάρρευση του αμερικανικού αυτοκρατορικού σχεδίου και με την πολιτική διαχείριση αυτής της κατάρρευσης. Κεντρικό στοιχείο είναι το άνοιγμα του Ομπάμα προς το μουσουλμανικό κόσμο και πώς αυτό το άνοιγμα δοκιμάζεται στο μέτωπο του Παλαιστινιακού, λόγω της εμμονής του Ισραήλ στην επιδίωξη στρατιωτικής λύσης.

Συνθέτοντας με γλαφυρό τρόπο το γεωπολιτικό παζλ που διαμόρφωσε τις ισορροπίες σε πλανητικό επίπεδο, ο Σταύρος Λυγερός αφιερώνει ένα μεγάλο τμήμα του βιβλίου του στην Τουρκία. Αναλύει το "βαθύ κράτος", τη σύγκρουση του κεμαλικού κατεστημένου με το πολιτικό Ισλάμ, το Κουρδικό πρόβλημα και το ρόλο του ΡΚΚ, το Νεοοθωμανισμό ως ιδεολογία και πολιτική στρατηγική, τις βλέψεις της Άγκυρας στο βόρειο Ιράκ και τη σχοινοβασία της αμερικανικής διπλωματίας προκειμένου να προωθήσει μία διευθέτηση στο τρίγωνο Άγκυρα - Κούρδοι - Βαγδάτη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο τ. υπουργός-συγγραφέας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στη καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη.


Σύντομο βιογραφικό

Ο Σταύρος Λυγερός γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει Πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μεταπτυχιακά σεμινάρια διεθνών σχέσεων και διεθνούς οικονομίας στην École des Hautes Études στο Παρίσι.

Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973. Συνιδρυτής και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου, Έρευνας και Κριτικής (κυκλοφορεί από το 1980 από τις εκδόσεις Στοχαστής). Προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα: Φοιτητικό Κίνημα και Ταξική Πάλη στην Ελλάδα (1977, 2 τόμοι, εκδόσεις Στοχαστής), ΠΑΣΟΚ, το Σύνδρομο του Μεγάλου Ασθενούς (1990, εκδόσεις Στοχαστής), Σκόπια, το Αγκάθι της Βαλκανικής (1992, εκδόσεις Λιβάνη), Άνεμοι πολέμου στα Βαλκάνια (1992, εκδόσεις Λιβάνη), Κύπρος: Στα Όρια του Αφανισμού (1993, εκδόσεις Λιβάνη), Το Παιχνίδι της Εξουσίας (1996, εκδόσεις Λιβάνη), Εν Oνόματι της Μακεδονίας ― O Διπλωματικός Πόλεμος για το Όνομα (2008, εκδόσεις Λιβάνη).

Επίσης, έχει συμμετάσχει στη συγγραφή αρκετών συλλογικών τόμων και έχει γράψει πολλές μελέτες για τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς και για θέματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής.
Εργάζεται στην Καθημερινή και συνεργάζεται με τον Κόσμο του Επενδυτή και με το περιοδικό Επίκαιρα.



Πηγή: Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Tags:

0 σχόλια to "«Σταυροφόροι χωρίς σταυρό»"

Leave a comment