Παγκόσμιο συναγερμό έχει σημάνει «ιός» των υπολογιστών, που είναι σε θέση να προκαλέσει όχι μόνο την παράλυση ενός πληροφορικού συστήματος αλλά και τη φυσική καταστροφή εγκαταστάσεων -όπως αγωγοί φυσικού αερίου ή πυρηνικοί σταθμοί- γράφουν σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».
Ο εξαιρετικά εξελιγμένος ιός τρυπώνει στο σύστημα μέσα από οπές του λειτουργικού των Windows, κρύβεται και στη συνέχεια πλήττει λογισμικό της Ζίμενς που ελέγχει τη λειτουργία εγκαταστάσεων. Κατά τον ισχυρισμό ενός ειδικού ασφαλείας, ο ιός Stuxnet μπορεί να έχει στόχο την πυρηνική εγκατάσταση του Μπουσέρ στο Ιράν. Η γερμανική εταιρεία, όμως, διαψεύδει ότι έχει πουλήσει λογισμικό εκεί ή ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
«Δεν είναι εικασία ότι πρόκειται για το πρώτο κατευθυνόμενο κυβερνο-όπλο» δήλωσε στους «Φ.Τ.» ο Αμερικανός ειδικός σε θέματα ασφάλειας της τεχνολογίας, Τζο Βάις. «Η μόνη εικασία είναι εναντίον τίνος κατευθύνεται και από ποιον». Σε συνάντηση στο Μέριλαντ που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ο Γερμανός εμπειρογνώμων Ραλφ Λάνγκνερ είπε ότι στόχος του Stuxnet μπορεί να είναι ειδικά ο πυρηνικός σταθμός στο Μπουσέρ.
Ειδικοί τους οποίους επικαλούνται οι «Φ.Τ.» εξηγούν ότι ο Stuxnet γνωρίζει πολύ καλά το λειτουργικό σύστημα των Windows, το πρόγραμμα της Ζίμενς και το υλικό (Hardware) της υπό στόχευση βιομηχανίας, κάτι που δείχνει ότι η ομάδα που τον ανέπτυξε είχε όχι μόνο υψηλές γνώσεις αλλά και μεγάλη χρηματοδότηση. Οι ίδιοι ειδικοί υποθέτουν ότι η δημιουργία αυτού του ιού μπορεί να συνδέεται με εθνική κυβέρνηση και δεν αποκλείουν τρομοκρατία, ιδεολογικά κίνητρα ή εκβιασμό. Ο ειδικός της Symantec Λίαμ Ο' Μέρτσου υπολογίζει ότι για να δημιουργηθεί αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να δούλεψαν 10 ειδικοί προγραμματιστές επί έξι μήνες. Η εταιρεία του, που διαπίστωσε από τη δουλειά που κάνει με τον ιό ότι οι υπολογιστές του Ιράν ήταν αυτοί που προσβλήθηκαν περισσότερο, ενημέρωσε ότι θα κάνει ανακοινώσεις την ερχόμενη Τετάρτη.
Η Ζίμενς ανακοίνωσε ότι από τις 15 Ιουλίου, οπότε έμαθε για τον Stuxnet, 15 πελάτες της ανέφεραν ότι προσβλήθηκαν δίχως όμως να πληγεί ζωτικό μέρος της υποδομής τους. Η εταιρεία τούς τροφοδότησε στις αρχές Σεπτεμβρίου με αντίδοτο και δεν έχει έκτοτε εντοπιστεί νέα προσβολή. Ως προς το Μπουσέρ, η Ζίμενς διευκρίνισε ότι «δεν έχει πουλήσει κανένα λογισμικό εκεί και δεν έχει σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».
Πηγές: Financial Times, Ελευθεροτυπία
0 σχόλια to "Παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει το πρώτο κατευθυνόμενο κυβερνο-όπλο"