Home � � Το φάντασμα της Lehman Brothers...

Το φάντασμα της Lehman Brothers...

Της Κωνσταντίνας Δημητρούλη

Δύο χρόνια μετά την κατάρρευση του χρηματοοικονομικού κολοσσού και η κρίση είναι ακόμα εδώ, στρέφοντας τους επενδυτές σε νέες κατευθύνσεις

Δύο χρόνια έκλεισαν αυτή την εβδομάδα από την κατάρρευση της Lehman Brothers (15 Σεπτεμβρίου του 2008). Δύο χρόνια από τότε που τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν εικόνες με μεγαλοστελέχη και golden boys του οργανισμού έπαιρναν τα προσωπικά τους αντικείμενα σε κούτες αδειάζοντας τους χώρους εργασίας τους. Δύο χρόνια μαραθώνιων διαπραγματεύσεων, εκτενών συζητήσεων για την πηγή του κακού, ριζικών μεταρρυθμίσεων, έκτακτων μέτρων τόνωσης του τραπεζικού συστήματος, υποστηρικτικών δηλώσεων, σκληρών αντιλαϊκών πολιτικών και σπασμωδικών κινήσεων που το μόνο αποτέλεσμα που είχαν ήταν να βουλιάξουν ηθικά την αγορά και να οδηγήσουν εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία.

Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της οικονομικής ανάκαμψης δεν έχει ακόμα επιτευχθεί και όπως προβλέπουν οι Οργανισμοί μάλλον θα καθυστερήσει πολύ ακόμα. Σε αύξηση - ρεκόρ οδεύει ο αριθμός των Αμερικανών που ζουν στα όρια της φτώχειας, με το σύνολο να πλησιάζει τα υψηλά επίπεδα της δεκαετίας του ΄60.  Υπολογίζεται ότι το 2009 περισσότεροι από 47 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα ή περισσότεροι από έναν στους επτά Αμερικανούς ζούσαν πέρυσι σε συνθήκες φτώχειας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, ετήσια αύξηση από την εποχή που η κυβέρνηση άρχισε να καταγράφει στοιχεία, το 1959 (προεδρίας Λίντον Τζόνσον).

Η Διεθνής Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) εκτιμά ότι 34 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι άνεργοι σήμερα, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι στις υπό ανάπτυξη χώρες έως και 60 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να περιέλθουν σε μεγαλύτερη φτώχεια.

Από την πλευρά του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης για τα 33 κράτη μέλη του μετά τις έντονες ενδείξεις για μείωση της παραγωγής σε χώρες όπως η Κίνα και η Βρετανία.
Σύμφωνα δε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2010 το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,8% στην ΕΕ και κατά 1,7% στην ευρωζώνη (αναθεώρηση προς τα επάνω κατά 0,75 εκατοστιαία μονάδα έναντι των εαρινών προβλέψεων), πρόβλεψη που αντικατοπτρίζει αποτελέσματα καλύτερα των αναμενόμενων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και διατήρηση, ως έναν βαθμό, της ώθησης αυτής το δεύτερο εξάμηνο. Η κατανομή όμως των εξελίξεων μεταξύ των κρατών-μελών παραμένει άνιση, και η γερμανική και η πολωνική οικονομία επιτυγχάνουν τις καλύτερες επιδόσεις.

Παρ’ όλα αυτά επιδείνωση μεγαλύτερη της αναμενόμενης παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας ότι η ανάκαμψη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα χάσει τη δυναμική της. Όπως ανακοινώθηκε ο σχετικός δείκτης του ινστιτούτου ZEW υποχώρησε αυτόν το μήνα στις -4,3 μονάδες από 14 μονάδες που ήταν τον Αύγουστο.

Τέλος σε χρηματιστηριακό επίπεδο οι δείκτες των αναπτυγμένων οικονομιών αδυνατούν ακόμα να ανακάμψουν στα προ Lehman Brothers επίπεδα. O Dow Jones παραμένει περίπου 900 μονάδες χαμηλότερα από τα προ της Lehman επίπεδα, με τις μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα στις ΗΠΑ να βρίσκονται κατά ένα τρίτο χαμηλότερα συγκριτικά με πριν από δύο έτη, καταγράφοντας την περίοδο αυτή απώλειες 31% συγκριτικά με την πτώση 12% του δείκτη S&P 500. Από τον Αύγουστο του 2008, οι επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν αποσύρει 203 δισ. δολάρια από τα μετοχικά αμοιβαία ανεπτυγμένων αγορών, εκροές που αντιστοιχούν στο 8,5% των 2,4 τρισ. δολαρίων που ήταν επενδεδυμένα σε μετοχικά αμοιβαία ανεπτυγμένων αγορών εκείνη την περίοδο.

Η κρίση είναι εδώ

Όπως γίνεται αντιληπτό οι «χρυσές» εποχές έχουν παρέλθει.Πολλές αγορές μετοχών, ειδικά στις ΗΠΑ, δεν έχουν ακόμη καλύψει τις απώλειες που σημείωσαν μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008. Δύο έτη μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings, ο αντίκτυπος της χρηματοοικονομικής κρίσης παραμένει αισθητός σε κάθε σχεδόν αγορά του πλανήτη.

Η προτίμηση των επενδυτών προς την αγορά σταθερού εισοδήματος έχει πυροδοτήσει μεγάλο «ράλι» τόσο τις τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων όσο και τις τιμές των ομολόγων υψηλού ρίσκου, εν μέσω πληθώρας προειδοποιήσεων για «φούσκα» στις ομολογιακές αγορές. Ωστόσο, πολλές αγορές μετοχών, ειδικά στις ΗΠΑ, δεν έχουν ακόμη καλύψει τις απώλειες που σημείωσαν μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008, όπως αναφέρει ανάλυση της WSJ. Αντ΄αυτού, οι επενδυτές στρέφονται προς αναδυόμενες αγορές, όχι επειδή θέλουν να αναλάβουν κινδύνους, αλλά επειδή οι οικονομίες τους έχουν χαμηλότερα επίπεδα χρέους και ευνοϊκές προοπτικές.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι ο δείκτης Bovespa της Βραζιλίας έχει ενισχυθεί 27% από τις 12 Σεπτεμβρίου του 2008, ενώ ο δείκτης της Σαγκάης 28%. Μολονότι κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι μετοχές θα παρουσιάσουν καλύτερες επιδόσεις από τα ομόλογα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα επειδή είναι φθηνότερες, οι επενδυτές προτιμούν τις αναδυόμενες, οι οποίες αυτή τη στιγμή καθοδηγούν με την ανάπτυξή τους τον ανεπτυγμένο κόσμο. Την ίδια στιγμή, η στροφή των επενδυτών στην αγορά χρυσού ώθησε την τιμή του σε άνοδο 64%, καθώς το πολύτιμο μέταλλο θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους χρηματοοικονομικών κρίσεων.

 «H κατάρρευση της Lehman Brothers εξακολουθεί να είναι παρούσα στις αγορές», επισημαίνουν αναλυτές. Και η σημερινή δυσπραγία των χρηματιστηριακών αγορών δεν μοιάζει καθόλου με τις συνθήκες μετά από άλλες κρίσεις του παρελθόντος.

πηγή: Voria.gr

Tags:

0 σχόλια to "Το φάντασμα της Lehman Brothers..."

Leave a comment